A 10 legegészségesebb étel, amit
nem eszünk
Ami egészséges, az általában drága, nehezen beszerezhető, vagy még csak nem is hallottunk róla - gondolná az ember, de ez nem egészen igaz. Most megtudhatjuk, mi az, ami karnyújtásnyira van tőlünk, mégis csak nagyritkán kerül a tányérunkra.
A neves táplálkozás szakértő és író Jonny Bowden már több hosszú listát állított össze arról, hogy mik azok a kiemelkedően egészséges ételek, amiket naponta fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük. Néhány dolog a kedvencei közül – mint például a portuláka, guava vagy a goji bogyó – szinte beszerezhetetlen még a hipermarketeben is, nemhogy a sarki közértben. Ezért a New York Times újságírója megkérte Dr. Bowdent, a "150 legegészségesebb étel a világon" című könyv íróját, hogy állítson össze egy olyan listát, mely olyan egészséges és létfontosságú ételeket tartalmaz, melyekhez viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Ezeket mutatjuk be most mi is:
Cékla: A céklára úgy kell gondolnunk, mint a vörös spenótra - tele van folsavval (B9 vitamin) és természetes pigmentekkel, melyek segítenek megelőzni a rák kialakulását.
Hogyan fogyasszuk? Nyersen (salátába reszelve), mivel mint sok más zöldség és gyümölcs, hő hatására a cékla is elveszíti magas antioxidáns tartalmának nagy részét.
Káposzta:Tápláló és egészségvédő anyagokban gazdag,és olya viszonylag ritka ,szerves kénvegyületekgen is, a rák legyőzésében nagy szerepet játszó enzinek termelését.
Hogyan fogyasszuk?Tegyük házikészítésü hamburgerszendvicsbe,vagy fogyasszuk salátaként.
Mándog: Ez a leveles zöldség televan karotinnal,amely segít megvédeni a szemet az öregedéstől.Hazánkban nehezebben beszerezhető, de a nagyobb hipermarketek polcain megtakálható.
Hogyan fogyasszuk?Tépkedjük össze és pár pillanatra dobjuk forró olajba.
Fahély: Segít kordába tartani a vércukor és a koleszterin szintet.
Hogyan fogyasszuk?Szórjuk a reggeli kávé tetejére vagy ízesítsük vele a müzilt.
Gránát almalé: Csökkenti a vérnyomást és nem kevés antioxidánst tartalmaz.
Hogyan fogyasszuk? Csak igyunk egy-egy pohárral.
Aszalt szílva: Antioxidánsokban gazdag, segíti az emésztést.
Hogyan fogyasszuk? Tekerhetjük érlrlt sonkába és rakjuk be párpercre a sütőbe.
Tökmag: A tök legtátlálóbb része, melyben rengeteg magnézium és ásványi anyag található.
Fogyasztása férfiaknak fokozottan ajánlott, segít megelőzni a prosztata gondokat.
Hogyan fogyasszuk? Nasiként vagy salátára szórva.
Kurkuma:Segít megelőzni a rák kialakulását.
Hogyan fogyasszuk?Ízesítsük vele a reggeli rántottát, de párolt zöldséghez is jól passzol.
Fagyasztott áfonya: Bár a fagyaztás során tápanyagok egyrésze lebomlik. De legalább egéysz évben elérhető. Az áfonyában lévő anyagok segítik a friss memória megőrzését.
Hogyan fogyasszuk?Keverjük össze joghurttal vagy öntsünk rá tejet.
Szardínia :Magass omege3 és kálcium tartalma mellett vas, magnézium, foszfor, cink, mangán és a B vitamín különféle fajtái is megtalálhatók benne.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél hallani hasonlóakről írattkozz fell hírlevelemre!